ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ

 

Αυγοτάραχο ή Bottarga (Ιταλικά), Poutargue (Γαλλικά), Botarga (Ισπανικά), Batarekh (Αραβικά), Karasumi (Ιαπωνικά) είναι μία λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου ή τόνου. Στην Ελλάδα, το αυγοτάραχο παράγεται από αυγά κεφάλου, τα οποία ψαρεύονται στις ελληνικές λίμνες. Ολόκληρες οι ωοθήκες βγαίνουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί. 

 

Γεύση με ιστορία

Η κληρονομιά της συντήρησης ιχθυρών, τα οποία αλιεύονται από τις πλούσιες σε φυσικό αλάτι θάλασσες, διατηρείται ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα σε κάποιες Μεσογειακές χώρες. Παρόλο που η τακτική της συντήρησης του αυγοτάραχου από τόνο ή από κέφαλο, κάποιες φορές θεωρείται επίτευγμα των Βυζαντινών, στη πραγματικότητα πηγαίνει πίσω στους Αρχαίους Έλληνες, τους Αιγυπτίους, ακόμη και σε κάποια παράλια της Ασίας.

 

«Το αυγοτάραχο αποτελούσε γαστρονομική λιχουδιά από τα χρόνια των Φαραώ»
COLUMBIA UNIVERSITY PRESS

 

«Ήταν γνωστό στο Βυζάντιο ως αναγκαία και σημαντική τροφή των Αρχαίων Ελλήνων»
FOOD & CULTURE ENCYCLOPEDIA: Byzantine Empire

 

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΟΤΣΑΡΗΣ

 

Το παραδοσιακό εργαστήριο ΚΟΤΣΑΡΗΣ έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν. Με εμπειρία τριών γενεών έχει περάσει στις μέρες μας στα χέρια του νεότερου εκ της οικογενείας Κότσαρη, στον Στέλιο Ι.Κότσαρη.
    
Με νέες ιδέες αλλά πάντα πιστοί στις παραδόσεις και στις αξίες της Ιερής Πόλεως επεξεργάζονται το "χρυσάφι" της Ελλάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Εδώ το αυγοτάραχο δεν ξηραίνετε με τεχνητά μέσα, ούτε χρησιμοποιούνται κανενός είδους συντηρητικά! Η παραγωγή γίνεται με παραδοσιακό τρόπο και όχι βιομηχανοποιημένα. Έτσι φτάνει στο πιάτο του καταναλωτή στην καλύτερή του μορφή και ποιότητα!
    
Η αλιεία και επεξεργασία του Αυγοτάραχου ΚΟΤΣΑΡΗΣ στον τόπο απ'όπου παράγετε κάνουν την ποιότητα του ακόμη καλύτερη αφού δεν υφίστατε την ταλαιπωρία της μεταφοράς του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και δεν κινδυνεύει απο οποιαδήποτε αλλοίωση!
ΟΧΙ ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΜΟΝΟ ΚΕΡΙ! Αυτό θα μπορούσε να είναι και το μοτίβο του εργαστηρίου ΚΟΤΣΑΡΗΣ που για την διατήρηση του Αυγοτάραχου δεν χρησιμοποιεί την επικίνδυνη για την υγεία αλλά και την αλλοίωση της γεύσης, παραφίνη, αλλά μόνο αγνό κερί!
    
Παράλληλα η έλλειψη μεσαζόντων διατηρεί την τιμή του αυγοτάραχου ΚΟΤΣΑΡΗΣ σε πολύ οικονομικά επίπεδα έτσι ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν αυτή την εκλεπτισμένη γεύση σε διάφορα πιάτα!

 

ΣΤΕΦΟΣ

 

O Θεόδωρος Στέφος έμαθε την τέχνη του αυγοτάραχου δίπλα σε συγγενείς και ψαράδες, μεγαλώνοντας στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

 

Απέκτησε πολύτιμες γνώσεις και επιδεξιότητα στην επεξεργασία του. Επί αρκετές δεκαετίες η περιορισμένη παραγωγή του, βασισμένη σε παραδοσιακή σπιτική συνταγή, ήταν γνωστή σε έναν μικρό τοπικό κύκλο που την εκτιμούσε και την απολάμβανε ιδιαιτέρως.

 

Το 2008, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο και μια ομάδα τεχνολόγων τροφίμων και έμπειρων ειδικών στην προώθηση των προϊόντων, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να προσανατολίσουν την εταιρεία στην ευρύτερη ελληνική και τη διεθνή αγορά. Μαζί οραματίστηκαν έναν τρόπο για να μοιραστούν με τον κόσμο τα πολύτιμα προϊόντα της λιμνοθάλασσας, παντρεύοντας την παράδοση με την καινοτομία.

 

Η εταιρεία Αφοι Στέφου & Σια Ε.Ε. ιδρύθηκε το 2008 με έδρα το Αιτωλικό, μια κωμόπολη κοντά στο Μεσολόγγι. Η εταιρεία έκτισε πρωτοποριακές για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη εγκαταστάσεις, για την επεξεργασία, συσκευασία και προώθηση προϊόντων της ανοιχτής θάλασσας, της λιμνοθάλασσας και υδατοκαλλιέργειας.

1
xiroslogo