Βόλτα στο Αιτωλικό

Μονοήμερη

1/17

Το Αιτωλικό είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ελλάδος, και ο ιδιαίτερα γραφικός του χαρακτήρας το μετατρέπει σε ένα πολύ όμορφο προορισμό για να  περάσει κάποιος την μέρα του κοντά στο Μεσολόγγι και να ασχοληθεί με την τέχνη, την θρησκευτική παράδοση, την γευσιγνωσία αλλά και με την εμπειρία της ιππασίας.

 

Ξεκινάμε στις 11:00 με την επίσκεψη μας στο μουσείο χαρακτικών τεχνών «Βάσω Κατράκη», όπου μένουμε έκθαμβοι από το μεγαλείο των έργων της καλλιτέχνιδος, την απλότητά της και την πολυτάραχη ζωή της.

 

Στην συνέχεια κάνουμε μια περιήγηση στα στενά του Αιτωλικού, τις εκκλησίες του που κρύβουν θησαυρούς ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.
 

  • Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του Αιτωλικού στην κεντρική πλατεία, όπου γίνονταν και το παζάρι. Πρόκειται για την ωραία Μητρόπολη του Αιτωλικού. Λέγεται και Παναγία Αιτωλικού ή Παναγία η Παζαρίτισσα. Ο παλαιός Ναός καταστράφηκε από σεισμό το 1965 και χτίστηκε εκ νέου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικό δείγμα τέχνης, του 2ου μισού του 18ου αιώνα, που είναι σήμερα τοποθετημένο στο νέο Ναό.
     

  • Ο περίφημος χρυσοκέντητος επιτάφιος, από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα κειμήλια των Ναών της Ελλάδας. Πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα της τέχνης της Κωνσταντινούπολης, δώρο του αυτοκράτορα Άγγελου Κομνηνού. Τα κεντημένα πρόσωπα είναι σαν να ζωγραφίστηκαν.

 

Στην παλαιότερη εκκλησία έγιναν πολλές συνελεύσεις των στρατηγών της Δυτικής Ελλάδας, κατά την περίοδο της Επαναστάσεως.

 

Τον Απρίλιο του 1824 μέσα στο ναό έγινε η δίκη του στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη. 
Διασώθηκαν όλα τα μεγάλης αξίας θρησκευτικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής 
κειμήλια που υπήρχαν στο ναό.

 

Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών εμπεριέχει το φημισμένο τέμπλο, εξαιρετικό δείγμα της ξυλογλυπτικής τέχνης του 18ου αιώνα. Το έτος 1823, κατά την πολιορκία του Αιτωλικού από τους Τούρκους, έπεσε στο κέντρο του Ναού μια οβίδα και από την οπή ανέβλυσε νερό, πολύ χρήσιμο για τους αποκλεισμένους. 

 

Πίσω από το ιερό του Ναού, βρίσκεται ο τάφος της Κυρά Βασιλικής του Αλή πασά.
Σταυρόσχημο κάλυμμα Αγίου Ποτηρίου (19ος αιώνας, σε βυσσινόχρωμο βελούδο).

Κάνουμε μια στάση για μεσημεριανό με αυθεντικές γεύσεις του τόπου στην καρδιά του Αιτωλικού στην ταβέρνα «Μονόματος».

Το μενού περιλαμβάνει:

Ορεκτικό

Λίγδα παστή (μικρή τσιπούρα)/

Χέλι από τη λιμνοθάλασσα ψητό στα κάρβουνα /

Μεζές με καπνιστό χταπόδι 

 

Σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής/

Σαλάτα εποχής

 

Κυρίως Πιάτο

Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/

Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.

 

Ποτό

2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο Τρικένε

 

Επιδόρπιο

Επιδόρπιο ημέρας (φρούτα εποχής ή γλυκό)

Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε την γκαλερί χαρακτικής και ζωγραφικής των αδερφών Κότσαρη και θα μας μυήσουν στην παράδοση της τέχνης του νησιού.

 

Στις 18:00 μας περιμένουν τα ισπανικά άλογα στην φάρμα αλόγων του κο. Ιωάννη Παρρά. Όπου θα μας μεταφέρει την αγάπη του για αυτά τα αξιοθαύμαστα πλάσματα και θα μας μάθει πώς να ιππεύσουμε και να κάνουμε μια μονόωρη βόλτα στην κατάφυτη περιοχή στα δυτικά του Αιτωλικού.

 

Επιστρέφουμε γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες στο Μεσολόγγι για ξεκούραση.

1
xiroslogo