Περιήγηση στον Αράκυνθο

Μονοήμερη

1/4

Ο Αράκυνθος ή Ζυγός είναι βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, νότια της λίμνης Τριχωνίδας και βόρεια της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Έχει υψόμετρο 984 μέτρων. Στον Αράκυνθο βρίσκεται το στενό φαράγγι της Κλεισούρας μέσω του οποίου συνδέονται η περιοχή του Μεσολογγίου με την περιοχή του Αγρινίου.

 

Χαρακτηρίζεται από τα δάση κέδρων, καστανιών και βελανιδιών, τους καταρράκτες, τις σπηλιές και μια πλούσια βιοποικιλότητα από πτηνά, ερπετά, σκίουρους, χελώνες, ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες και λύκους, που συνθέτουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, σε τόσο μικρή απόσταση από το θαλάσσιο μέτωπο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Εκτός από τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία, τις εκκλησίες και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, ο Αράκυνθος Φιλοξενεί τρεις αρχαίες πόλεις της Αιτωλίας στους πρόποδες του που είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αλίκυρνας βρίσκονται στη θέση «χίλια σπίτια», κοντά στο σημερινό οικισμό του Αγίου Θωμά όπου και ανακαλύφθηκαν τάφοι της γεωμετρικής και ελληνιστικής εποχής αλλά και ένας υπόγειος μακεδονικού τύπου τάφος που αποτελείται από έναν προθάλαμο και δύο νεκρικούς θαλάμους.

 

Η Καλυδώνα ήταν χτισμένη στη δεξιά όχθη του Ευήνου ποταμού και σώζονται τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα, του Διόνυσου, το ηρώον και το θέατρο. Τέλος, η Πλευρώνα βρίσκεται βορειοδυτικά του Μεσολογγίου και από τα αρχαιολογικά της ευρήματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τείχος με τους 30 πύργους και τις έξι πύλες, το θέατρο, η δεξαμενή νερού, η αγορά και το νεκροταφείο, έξω από το τείχος, κοντά στην κεντρική πύλη. Από την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου, η Πλευρώνα συνεχίζει την ιστορία της ως Κάστρο της κυρά-Ρήνης.

 

Πρόγραμμα Μονοήμερης Εκδρομής

 

8:30 π.μ. Αναχώρηση από το γραφείο μας Discover Messolonghi.

 

Ξεκινάμε για τον Αράκυνθο, ανηφορίζουμε τον δρόμο που ξεκινά από τον οικισμό της Αγριλιάς πάνω από το Μεσολόγγι: κάθε στροφή χαρίζει όλο και πιο την αίσθηση της μεταφοράς μας σε ένα άγονο τοπίο φτιαγμένο από πέτρα και χώμα. Στα Ρέτσινα­ έχετε το νου σας για τις πινακίδες του καφέ «Ανατολή», ιδανικό για μια στάση για να απολαύσουμε την θέα προς την λιμνοθάλασσα και τον Πατραϊκό κόλπο και να τραβήξουμε πανοραμικές φωτογραφίες.

 

Το υψηλότερο χωριό της διαδρομής είναι τα Ελληνικά, σε υψόμετρο 750 μ. Από εδώ ο δρόμος κατηφορίζει ­μέσα στις καστανιές του Ερύμανθου προς τη λίμνη Τριχωνίδα, η οποία απέχει περίπου μισή ώρα, και θα περιπλανηθούμε με την  βοήθεια του οδηγού μας μέσα στο κατάφυτο τοπίο. Θα μάθουμε για την πλούσια βιοποικιλότητα και ιστορία του Αρακύνθου.  

 

Περπατάμε ανάμεσα στο μαγικό τοπίο και απολαμβάνουμε ανεπανάληπτες εικόνες και μοναδικά τοπία που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό σας για πάντα. Θα καταλήξουμε να επισκεφτούμε την Μονή του Αγίου Γεωργίου και από εκεί θα επιστρέψουμε το μεσημέρι, που θα μας περιμένει ένα απλό αλλά γευστικότατο μενου, στο χωριό Ελληνικά στην ταβέρνα «Κατώι» που περιλαμβάνει:

 

Ορεκτικό

Πατάτες στην χόβολη, γίγαντες και σαγανάκι με γραβιέρα

 

Σαλάτα

χωριάτικη σαλάτα με φέτα

 

Κυρίως Πιάτο

κατσικάκι στη γάστρα

 

Ποτό

Ή ½ Kgr Κρασί ή 1 καραφάκι Τσίπουρο

 

Επιδόρπιο

Γλυκό της ημέρας/ φρούτο

 

Μετά το φαγητό θα κατευθυνθούμε στο πυροφυλάκιο του βουνού που μας προσφέρει μια διαφορετική θέα.

 

Τέλος, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις και εικόνες από  τις ομορφιές των ορεινών περιοχών της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, επιστρέφουμε  στην πόλη του Μεσολογγίου.                                 

 

Φωτογραφικό Υλικό: Γιάννης Ρουσόπουλος

Παρατηρήσεις:

  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση εκδρομής 10 άτομα.

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.

  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):

GR8901104120000041200184228 NATIONAL BANK OF GREECE

1
xiroslogo