Εκδρομή στους Δελφούς

2 Ημέρες

1/4

1η Ημέρα - Σάββατο

Ξεκινάμε από το Μεσολόγγι και κατευθυνόμαστε προς τους Δελφούς. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο των Δελφών, καθώς και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Ναό του Απόλλωνα, στον Θησαυρό των Αθηναίων, στον βωμό των Χίων, στη στοά των Αθηναίων, στο θέατρο, στο Στάδιο, στο Γυμνάσιο, στην Κασταλία πηγή, στον Θόλο, στο Ιερό της Αθηνάς Προναίας. Αντίστοιχα εκθέματα, είναι ο παγκοσμίως γνωστός αναβάτης του Ηνίοχου, η Ζωοφόρος των Σιφνίων, οι Διόσκουροι κ.λ.π.

 

Αν υπάρχει χρόνος, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στο παρακείμενο Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού, του ποιητή και δημιουργού των Δελφικών Εορτών και της Δελφικής Ιδέας.

Δείπνο στους Δελφούς με μουσικό πρόγραμμα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στους Δελφούς.

 

2η Ημέρα - Κυριακή

Εκκλησιασμός στην Μονή του Οσίου Λουκά, τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς, με εικαστική ιδιαιτερότητα λόγω των αγιογραφιών της. Βρίσκεται στη γραφική πλαγιά του Ελικώνα σε τοποθεσία όπου βρισκόταν άλλοτε ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας και περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα. Το φυσικό τοπίο δεν έχει αλλοιωθεί από οικιστική ή άλλη δραστηριότητα και διατηρεί την αυθεντικότητά του. Πληροφορίες για την ιστορία του μοναστηριού αντλούνται από τον βίο του Οσίου Λουκά, έργο ανωνύμου του 962, και τις Ακολουθίες της Κοιμήσεως και της Ανακομιδής του λειψάνου του, πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες κατά τους αρχαιολόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ιδρυτής της μοναστικής ζωής στη Μονή είναι ο ίδιος ο Όσιος, ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του (946-953). Είχε γεννηθεί στο Καστρί Φωκίδας το 896 από γονείς πρόσφυγες από την Αίγινα. Από νωρίς ακολούθησε το μοναχισμό και στα τέλη του 910 βρίσκεται ως μοναχός στην Αθήνα, ύστερα σε διάφορα ησυχαστήρια της Φωκίδας και της αντίπερα κορινθιακής ακτής στο Κόρφο Κορινθίας. Οι μετακινήσεις του Οσίου υπαγορεύονταν από την απειλή των Βουλγάρων του Συμεών. Το 946 εγκαθίσταται στην τοποθεσία του σημερινού μοναστηριού και πεθαίνει το 953.

 

Μετά τον εκκλησιασμό, θα ακολουθήσει μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού Βοιωτίας, ο οποίος συνδέεται με τον μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος και της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ο Ορχομενός φαίνεται να κατοικήθηκε από την νεολιθική περίοδο, γύρω στο 6000 π.χ. Μεγάλη ακμή όμως γνώρισε την πρώιμη Μηκυναϊκή περίοδο μεταξύ 2.000 και 1.200 π.Χ. όταν κατοικήθηκε από ένα αρχαιοελληνικό φύλο, τους Μινύες. Την περίοδο εκείνη η περιοχή γνώρισε μεγάλη ακμή. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανάπτυξης της κοινωνίας των Μινυών είναι τα αποστραγγιστικά έργα που έγιναν τότε, για την πρώτη αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας. Ο Όμηρος κάνει αναφορά στην Ιλιάδα για τον πλούτο των κατοίκων του Ορχομενού. Η πόλη συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με αρχηγούς τον Ασκάλαφο και τον Ιάλμενο.

 

Αναχώρηση για το μαρτυρικό Δίστομο, εμβληματική κωμόπολη στην Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού, με παγκόσμια αναγνώριση για την γενοκτονία της από τους κατακτητές.

 

Το μεσημέρι, στο 5ο χλμ του δρόμου Αράχωβας - Λιβαδειάς, (ανατολικά), συναντάμε τον οικισμό Ζεμενό που ανήκει στο Δήμο Αράχωβας. Ο Ζεμενός είναι ένας μικρός οικισμός που είναι κτισμένος στα 800m υψόμετρο, στους πρόποδες του Παρνασσού ο μισός και ο άλλος μισός στους πρόποδες της Κίρφης και θα πραγματοποιηθεί στάση για φαγητό.

 

Επιστροφή στην Άμφισσα για να επισκεφτούμε το κάστρο, τα βυρσοδεψεία και να δούμε τους λιγοστούς τεχνίτες που παραμένουν στον χώρο της επεξεργασίας του δέρματος. Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Άμφισσας «Σπύρος Παπαλουκάς». Τέλος στο κέντρο της πόλη θα επισκεφτούμε το παραδοσιακό καφενείο- θεατρική σκηνή – κινηματογράφος, που έχει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Α. Αγγελόπουλο, και θα κάνουμε ένα διάλειμμα για καφέ στο Γαλαξίδι για τον απογευματινό μας καφέ, πριν επιστρέψουμε στο Μεσολόγγι.

Παρατηρήσεις:

  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση εκδρομής 10 άτομα.

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.

  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):

GR8901104120000041200184228 NATIONAL BANK OF GREECE

1
xiroslogo