Εκδρομή Άγιος Ιωάννης 

Ο Ριγανάς Μονοήμερη

1/2
Αρχαία Καλυδώνα – Παναγία Φοινικιά – Άγιος Ιωάννης Ο Ριγανάς–Αγία Παρασκεύη (Λόφος: Σκοπάς) – Οινοδικείο

 

Μια υπέροχη εκδρομή κατά κύριο λόγο θρησκευτικού χαρακτήρα, σχεδιάζει το τουριστικό μας γραφείο Discover Messolonghi.  Η παραπάνω εκδρομή αποτελεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην μέγιστη γνωριμία και ανάδειξη των βυζαντινών-θρησκευτικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Πρόγραμμα Μονοήμερης Εκδρομής

Ξεκινάμε στις 08:30 από το γραφείο μας για να επισκεφτούμε την αρχαία Καλυδώνα, η οποία ήταν μία από τις  σημαντικότερες Αιτωλικές πόλεις της ελληνιστικής περιόδου και ήταν γνωστή για την ισχυρή της οχύρωση. Η αρχαία Καλυδώνα βρίσκεται κοντά στο σημερινό Ευηνοχώρι. Πιο συγκεκριμένα εκεί θα θαυμάσουμε το Ιερό της πόλης το οποίο είναι κτισμένο σε λόφο στα ΝΔ και ήταν αφιερωμένο στην θεά Άρτεμης. Θα θαυμάσουμε επίσης το μικρότερο ιερό του αδερφού της Άρτεμης Απόλλωνα που βρίσκεται εκεί κοντά.  Επιπλέον θα δούμε το θέατρο της πόλης με το ασυνήθιστο τετράπλευρο σχήμα του, το οποίο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε χωρητικότητα τουλάχιστον 4.000 θέσεων. Στη συνέχεια με κατέυθυνση προς το γραφικό Αιτωλικό οδηγούμαστε προς το πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Φοινικιάς που βρίσκεται σε νησίδα, στο βάθος της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου. Η νησίδα συνδέεται με το οδικό δίκτυο με ήπιο χωματόδρομο. Το εκκλησάκι λειτουργεί περιστασιακά, ενώ στην παραλία που σχηματίζεται δεξιά και αριστερά του χωματόδρομου, το καλοκαίρι είναι ιδανικό μέρος για θεραπευτικά λασπόλουτρα. Πλήθος επισκεπτών από τις γύρω περιοχές, κατακλύζουν καθημερινά το χώρο και απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της πλούσιας σε θεραπευτικά συστατικά λάσπης της περιοχής.

 

Τη Φοινικιά, λέει ο θρύλος, συνήθιζε, να επισκέπτεται ο Λόρδος Βύρωνας, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Μεσολόγγι, για ξεκούραση και πνευματική ανάκαμψη. 

 

Έπειτα αναχωρούμε από το Αιτωλικό για να επισκεφτούμε τον Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου που υψώνεται σε χαμηλό λόφο νότια του χωριού Μάστρου. Ο ιδιαίτερος αυτός βυζαντινός ναός αποτελεί τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, τρεις ημικυκλικές αψίδες και νάρθηκα. Οι διαστάσεις του είναι 16,90μ. επί 13,60μ. Ο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου  είναι γνωστός ως Επισκοπή Μάστρου και η ονομασία του πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι διετέλεσε έδρα του Επισκόπου Αχελώου στα τέλη 7ου–αρχές 8ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες που σώζονται χρονολογούνται μεταξύ του 12ου και 13ου  αιώνα. Όμως  με το πέρασμα των αιώνων τα πλάγια κλίτη και ο νάρθηκας κατέρρευσαν και για αυτό το λόγο καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μεγαλοπρεπούς βυζαντινού αυτού μνημείου με διάφορες σημαντικές εργασίες που έγιναν στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό τμήμα του ναού όπως εργασίες συντήρησης των τοιχοποιιών και αρχαιολογική-ανασκαφική έρευνα στα πέριξ του ναού. Τέλος, ο ναός στέκει μεγαλόπρεπα μέχρι και σήμερα ενώ λειτουργεί δύο φορές τον χρόνο, στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου και εορτάζετε η μνήμη του Αγίου.

 

Τελειώνοντας την πλωτή ξενάγηση μας στον ιερό αυτό τόπο θα κατευθυνθούμε προς το Νεοχώρι στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκετε στους πρόποδες του Σκοπά ενός λόφου με χαμηλή βλάστηση με ύψος 183 μ. και απόσταση 8 χλμ από το Νεοχώρι. Εκεί, θα ενημερωθούμε για την ιστορία και την βιοποικιλότητα της περιοχής.

 

Η μνήμη της πολύ θαυματουργής αυτής Αγίας, τιμάται μεγαλόπρεπα στις 26 Ιουλίου όπου και γίνεται λαμπρό εθνικοθρησκευτικό πανηγύρι όπου από τις αρχές του 1900 μετέχουν παρέες αρματωμένων. Οι αρματωμένοι ξεκινούν από την κεντρική πλατεία για την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου η παρέα παραλαμβάνει τη σημαία και στη συνέχεια κατευθύνεται για την μικρή πλατεία. Από εκεί γίνεται η αναχώρηση για την Αγία Παρασκευή. Ακολουθεί εν πομπή η είσοδος των αρματωμένων στο εκκλησάκι, το προσκύνημα της εικόνας, η λειτουργία και το υπαίθριο γλέντι. Το απόγευμα οι πανηγυριστές παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, όπου τους υποδέχονται με την συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων φτάνουν στην κεντρική πλατεία. Το πανηγύρι κρατάει μέχρι το πρωί.

Κατόπιν, θα κάνουμε μια στάση στον Παλαιοπόταμο ο οποίος ανήκει στην νεοχωρίτικη περιοχή  είναι ένα από τα οκτώ ιχθυοτροφία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Ο Παλαιοπόταμος παράγει το 15% περίπου της συνολικής αλιευτικής παραγωγής της λιμνοθάλασσας.

 

Έπειτα, το γκρουπ δύναται να καθίσει για γεύμα και ξεκούραση στο εστιατόριο «Οινοδικείο» που αποτελεί μία από τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες του τόπου. Ένα εστιατόριο με νόστιμο, ποιοτικό και οικονομικό φαγητό.

 

Ακολουθεί επιβίβαση στο λεωφορείο για αναχώρηση και επιστροφή, έχοντας προηγουμένως αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από  τις ομορφιές των βυζαντινών-θρησκευτικών μνημείων αλλά και του φυσικού κάλους των περιοχών της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.                                       

Παρατηρήσεις:

  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση εκδρομής 10 άτομα.

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.

  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):

GR8901104120000041200184228 NATIONAL BANK OF GREECE

1
xiroslogo