Εκδρομή στον Άγιο Βάρβαρο

3 Ημέρες

1/4

Το κτήμα «Καπότη» βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα, στα Ακαρνανικά όρη και συγκεκριμένα στην Κομποτή Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 500-600 μέτρα. Είναι επισκέψιμο αγρόκτημα με πρωτότυπες ιδέες αγροτουρισμού και ζωής στη φύση. Είναι ενα ιδανικό μέρος για χαλάρωση και ξεκούραση αλλά και για δραστηριότες και βόλτες μακριά από τον άγχος της καθημερινότητας.

 

Το αγρόκτημα αποτελείται από:

 

Επιπλωμένες κατοικίες διαμονής για τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις κατοικίες-μεζονέτες κτισμένες με λαξευτή πέτρα και ξύλο, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

Οι μεζονέτες διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές  καθώς και εξωτερική ψησταριά (barbecue) προκειμένου οι επισκέπτες να ετοιμάζουν τα γεύματα της προτίμησης του με βιολογικά και φρέσκα τοπικά προϊόντα.

 

Κάθε κατοικία έχει θέα στο βουνό και στο υπό κατασκευή φράγμα των Αχυρών με τη λίμνη των 3200 στρεμμάτων του λεκανοπεδίου.Οι παρεμβάσεις που έγιναν τόσο για την κατασκευή των οικημάτων όσο και για την εγκατάσταση του αμπελώνα ήταν οι ελάχιστες δυνατές. Προκρίθηκε η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλοντος. Οι κατοικίες βρίσκονται μέσα στο αγρόκτημα –αμπελώνα με φυσική βλάστηση τριγύρω. Η φύση είναι μοναδική. Εκεί που τελειώνουν τα αμπέλια αρχίζει η βλάστηση των Ακαρνανικών βουνών με συνεχείς και πλούσιες συστάδες φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων και θάμνων.

 

Αμπελώνας: ο χώρος όπου καλλιεργούνται με τους κανόνες βιολογικής γεωργίας 10 ευγενείς ευρωπαϊκές και ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών λευκού και κόκκινου χρώματος. Το Αγιωργίτικο αποτελεί την κυριότερη ποικιλία κόκκινων σταφυλιών που καλλιεργούνται στον αμπελώνα ενώ σε μικρή έκταση καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot και Carpernet Sauvignon. Από τις λευκές ποικιλίες η Μαλαγουζιά που είναι γηγενής ποικιλία της Ακαρνανίας είναι η επικρατέστερη στον αμπελώνα ενώ καλλιεργούνται σε μικρότερες εκτάσεις οι ποικιλίες Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Ρομπόλα. Το πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος του Ξηρομέρου, εμπλουτισμένο με πλούσιο δασικό φυτόχωμα, η καλή ηλιοφάνεια, το ορεινό δροσερό μικροκλίμα και η παραδοσιακή καλλιέργεια με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, εγγυώνται την παραγωγή σταφυλιών με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

Οινοποιείο κτισμένο σε τέσσερα επίπεδα στην κορυφή λόφου του αγροκτήματος αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο και πύργο όλα κτισμένα από λαξευτή πέτρα της περιοχής.

 

Η οινοποίηση γίνεται με τα πλέον σύγχρονα οινοποιητικά μηχανήματα κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα  (inox) για λόγους καθαριότητας και υγιεινής, σύμφωνα με τις παγκόσμιες προδιαγραφές.

 

Εμφιαλωτήριο - Κάβα ωρίμανσης κρασιών. Η ωρίμανση των κρασιών γίνεται σε δρύινα βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές σε υπόγειο με φυσική θερμοκρασία 10-16 C. Το αγρόκτημα από τα παραγόμενα σταφύλια βιολογικής γεωργίας  προς το παρόν εμφιαλώνει και διαθέτει στην αγορά δυο τύπους κρασιών τον Οινέα (οίνος ερυθρός) και την Τορυβία (οίνος λευκός) που πιστοποιούνται σαν βιολογικά από τον οργανισμό Iris.

 

Δραστηριότητες στο Κτήμα

 

1η Ημέρα

 

Μετά την άφιξή μας, αλλά και καθ’ όλη την παραμονή μας,  έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στον αμπελώνα και στο οινοποιείο όπως επίσης να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε στην διαδικασία οινοποίησης και φυσικά να δοκιμάσουμε τα μοναδικής ποιότητας και γεύσης κρασιά παραγωγής του οινοποιείου. Αφού εγκατασταθούμε στα διαμερίσματα-βίλες, κάνουμε μια βόλτα στο κτήμα για να γνωρίσουμε τις εγκαταστάσεις του.

 

 

2η Ημέρα

 

Το πρωί αφού απολαύσουμε το πρωϊνό μας θα ξεκινήσουμε την μέρα μας με μια επίσκεψη στην Αρχαία πόλη Τορυβίας (Κομποτή). Πολύ κοντά στο κτήμα (4 περίπου χιλιόμετρα) στο λόφο που υψώνεται 500 μ. ΒΔ του χωριού Κομπωτή, ο οποίος φέρει την ονομασία Κάστρο (ύψος 653 μ.), βρίσκονται τα ερείπια μιας αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, την οποία πολλοί μελετητές ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Τορυβεία. Στο εσωτερικό της πόλης είναι ορατά τα ίχνη πυκνοδομημένων οικιών, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με κυκλώπεια τοιχοποιία και αποτελούνται από πολλά δωμάτια. Επίσης διακρίνονται και αρκετές κυκλικές στέρνες, κατασκευασμένες με ορθογωνικές λιθοπλίνθους.

Η αγορά της πόλης πιθανότατα βρίσκονταν στο  κέντρο περίπου της οχύρωσης. Σε ένα μικρό πλάτωμα δίπλα από αυτή, υπάρχει ένα ενδιαφέρον οικοδόμημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους ως «οπλοθήκη».

 

Επιστροφή για φαγητό

 

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το μοναδικό ελατοδάσος που συνίσταται από την ελάτη Κεφαλληνίας (Abies cephalonica sp). Πρόκειται για ενα μοναδικό μέρος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν περιπάτους και πεζοπορία απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης.

 

3η Ημέρα

 

Το επόμενο πρωϊνό, αφού πραγματοποιήσουμε το check out από τα δωμάτιά μας, μας βρίσκει έτοιμους για περιπέτεια, στόχος μας είναι ο  Ποταμός Νήσσα (Τρύφος) και η περιοχή των λουτρών του Αγ. Βαρβάρου. Σε κοντινή απόσταση(18 χιλιόμετρα οδικώς και μολις 7 χιλιόμετρα πεζοπορία), στο χωριό Τρύφος, υπάρχουν οι ιαματικές πηγές του Αγίου Βαρβάρου. Εκεί οι φυσικές πισίνες- βάθρες στον ποταμό Νήσσας, είναι ένας κρυμμένος παράδεισος με καταρράκτες, μονοπάτια και κρυστάλλινα νερά για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης.

 

Για την ανάπαυση μας θα καταλήξουμε για μεσημεριανό στην Αμφιλοχία. Η Αμφιλοχία είναι παραλιακή κωμόπολη στα βόρεια του νομού Αιτωλοακαρνανιάς και πιο συγκεκριμένα στο πιο εσωτερικό σημείο του όρμου του Αμβρακικού κόλπου, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους  Η γεωγραφική θέση της πόλης συνέβαλε στο να αποκαλείται «η νύφη του Αμβρακικού». Διαθέτει ένα όμορφο λιμάνι, υπέροχες παραλίες και εκπληκτικές παραδοσιακές ταβέρνες με υπέροχους ψαρομεζέδες.

 

Από την Αμφιλοχία μπορούμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες από τους καλά κρυμμένους παράδεισους που κρύβει ο τόπος μας.

Παρατηρήσεις:

  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση εκδρομής 10 άτομα.

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.

  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):

GR8901104120000041200184228 NATIONAL BANK OF GREECE

1
xiroslogo