H φυσική ιαματική πηγή από την Αγία Τριάδα (οι Τρεις Ιερές – Οντότητες) βρίσκεται κοντά στο ιστορικό μικρό νησί Kλείσοβα . Εδώ, για αιώνες κάθε εποχή χιλιάδες Έλληνες παίρνουν ένα αναζωογονητικό και θεραπευτικό ιαματικό λουτρό λάσπης. Τα Ιαματικά Λουτρά της. Το πυκνό αλάτι όπως και το ιώδιο νερό που περιέχει, καθώς και η λάσπη του βυθού της, έχει την ιδιότητα, να θεραπεύει σημαντικές ασθένειες και βρίσκονται στη Φοινικιά, ονομαζόμενη ως, «Άσπρη Αλυκή». Βέβαια τα παραδοσιακά σπίτια των Ψαράδων οι λεγόμενες «Πελάδες», που πλέουν στα ρηχά της Λιμνοθάλασσας, κλέβουν την παράσταση αυτής της ονειρικής τοποθεσίας, που χαρακτηρίζονται κυρίως από ξύλινο υλικό, καθώς φωτίζονται από εκείνο το αναλλοίωτο, χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα, βουλιάζοντας αργά, στα ρηχά και ήρεμα νερά της Λιμνοθάλασσας, της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου. Αυτό είναι το Μεσολόγγι, ένας σημαντικός με ιστορία υγροβιότοπος.
Αξιολογήθηκαν επί τετράμηνο με τα κατάλληλα ερωτηματολόγια ο πόνος, η λειτουργικότητα της κάθε άρθρωσης και η συνολικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς. Στην έρευνα αυτή εξετάστηκε αν με την χρήση επιθεμάτων θαλασσίου ιλύος (λασπό- λουτρο) υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν ασφαλώς από την εφαρμογή επιθεμάτων θαλασσίου ιλύος είναι ότι η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική στην αντiμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας στις περισσότερες από τις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος. Σε όλες τις αρθρώσεις που εξετάστηκαν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση και στην λειτουργικότητα αλλά και στο επίπεδο του πόνου από αισθανόταν ο ασθενής. Τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας, όση δηλαδή ήταν και η διάρκεια της έρευνας. Ο πιθανός μηχανισμός δράσης αυτής της θεραπείας παραμένει άγνωστος και από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας φαίνεται ότι η ευεργετική δράση των επιθεμάτων οφείλεται σε πολυπαραγοντικό μηχανισμό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής” και παρουσιάστηκε επίσης στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας που έγινε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2011. Επίσης σύμφωνα με άλλη μελέτη η λάσπη και τα ύδατα της συγκεκριμένης περιοχής είναι πλούσια σε πολλά χημικά στοιχεία όπως άργυρος, βόριο, χαλκός, γάλλιο, λίθιο, μαγγάνιο, ρουβίδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χρώμιο, νικέλιο, τιτάνιο, χρυσό, αντιμόνιο και άλλα.
Πατήστε εδώ για να αποθηκεύσετε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στον υπολογιστή σας
Ο τόπος μας δεν ανήκει, μέχρι σήμερα, στους προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, παρ’ όλο που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ιστορία παγκόσμιας εμβέλειας, σπουδαία πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικά μνημεία και μουσεία, πανέμορφο φυσικό περιβάλλον (λιμνοθάλασσα, παραλίες, Αχελώος, Εύηνος, ιαματικά λασπόλουτρα, Αράκυνθος, δάσος Φράξου), καθώς και ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στην ηρεμία και την απλότητα.
Εδώ η γραφικότητα, η αυθεντικότητα και η έμπνευση συνυπάρχουν στην καθημερινότητα και σε καλούν να τις απολαύσεις όλο το χρόνο.
Σας περιμένουμε!