ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 2 & 3 ημέρες

1/4

Ένα ταξίδι στην παράδοση της γεύσης, σε έναν τόπο που έχει αφήσει το πιο ισχυρό «αποτύπωμα» στον ρου της Ελληνικής ιστορίας, στο Μεσολόγγι. Η Ιερά Πόλη του  Μεσολογγίου, όπως κηρύχτηκε το 1837 σε ιερή πόλη, αποτελεί σημείο αναφοράς στην γαστρονομική παράδοση με γεύσεις από άριστης ποιότητας πρώτες ύλες από το πιο πλούσιο ιχθυοπαραγωγικό κέντρο της χώρας μας, τη λιμνοθάλασσα, που σχηματίζεται ανάμεσα από τα δέλτα των ποταμών Αχελώου και Εύηνου.

 

Λίγα λόγια για το Μεσολόγγι…

 

Το Μεσολόγγι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από Δαλματούς πειρατές πάνω σε 3 νησίδες που αργότερα ενοποιήθηκαν. Πήρε το όνομά της από την ιταλική φράση messo laghi που σημαίνει «ανάμεσα από λίμνες». Χτισμένη πλάι στη χιλιοτραγουδισμένη λιμνοθάλασσα, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους, και ανάμεσα στις εκβολές του Ευήνου & του Αχελώου αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης.

 

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Ελλάδος από την Αρχαϊκή περίοδο με τις τρεις αρχαίες πόλεις που σώζονται την Πλευρώνα, την Καλυδώνα και τις Οινιάδες, αλλά και κατά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασώζονται υδραγωγεία και λουτρά καθώς και πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση από την Βυζαντινή περίοδο.

 

Η ενδοξότερη σελίδα στην ιστορία της πόλης αποτέλεσαν οι δυο μεγάλες πολιορκίες (1822 & 1825) με αποκορύφωμα την ηρωική έξοδο (1826), που συγκλόνισε τον κόσμο και ενέπνευσε σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο (Ντελακρουά, Γκαίτε κ.α.). Ο Άγγλος φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας ενίσχυσε τον αγώνα. Μνημεία όπως η Πύλη της Εξόδου, ο Κήπος των Ηρώων, το σπίτι του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, το τυπογραφείο της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά" του Ιάκωβου Μάγερ, Ελβετού φιλέλληνα και συντάκτη της πρώτης έντυπης εφημερίδας τού Αγώνα βρίσκονται διάσπαρτα εντός της πόλης.

 

Κατά την νεότερη Ελληνική ιστορία, το Μεσολόγγι έχει αναδείξει 5 πρωθυπουργούς (Σπυρίδων & Χαρίλαος Τρικούπης, Δημήτριος & Ζηνόβιος Βάλβης & Επαμεινώνδας Δεληγεώργης), σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες, όπως τον Κωστή Παλαμά, τον Μιλτιάδη Μαλακάση, τον Γ.Δροσίνη, τον Ρήγα Γκόλφη και τον  Αντώνη Τραυλαντώνη καθώς την οικογένεια των 4 ζωγράφων-αγιογράφων Κασόλα, την Βάσω Κατράκη, διεθνή καλλιτέχνη χαρακτικής τέχνης κ.α.   

 

Πρόγραμμα 3ήμερης Εκδρομής

 

Ημέρα 1η

Κατά την άφιξή σας στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου & αφού τακτοποιηθείτε στο ξενοδοχείο, σας καλωσορίζουμε ενημερώνοντας σας για την περιοχή & το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού σας.

 

Αρχικά, μπορείτε να ξεκινήσετε την περιπλάνηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων του προηγούμενου αιώνα και τα παλιά αρχοντικά.

 

Εν συνεχεία, μπορείτε να καταλήξετε με ποδήλατο στη λιμνοθάλασσα για να απολαύσετε την πανδαισία των χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος.

Όταν σουρουπώσει θα γευτούμε τη μεσολογγίτικη γαστρονομία στο κέντρο της πόλης, στο εστιατόριο «Δημητρούκας».

Το μενού περιλαμβάνει:

Ορεκτικό

Γαύρο παστό σε αλάτι λιμνοθάλασσας με μαϊντανό & σκόρδο/

Σαρδέλα στον φούρνο με ανθό άλατος της Λιμνοθάλασσας

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

 

Σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής/

Σαλάτα εποχής

Κυρίως Πιάτο

Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/ 

Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.

Ποτό

2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο Τρικένε

Επιδόρπιο

Επιδόρπιο ημέρας (φρούτα εποχής ή γλυκό)

 

Κλείνοντας την πρώτη μέρα στο Μεσολόγγι βολτάρουμε στα μπαράκια του κέντρου με μια στάση στο “Avant Garde Bar-Restaurant” για να γευτείτε το κοκτέιλ «Discover Messolonghi».

 

Ημέρα 2η

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση στις 09:30.

Η ξενάγηση μας αρχίζει από τον Κήπο των Ηρώων, όπου δεσπόζουν τα μνημεία των  ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826 και των φιλελλήνων που οραματίστηκαν την απελευθέρωση της πόλης. Στην συνέχεια επισκεπτόμαστε τη δημοτική πινακοθήκη της πόλης, πρώην Δημαρχείο, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, κειμήλια της ηρωικής εξόδου καθώς και η εικόνα της εξόδου, η περιφορά της οποίας γίνεται στις εορτές της εξόδου.

 

Γυρίζουμε πίσω στο χρόνο στην παραδοσιακή ποτοποιία ΑΦΟΙ ΤΡΙΚΕΝΕ, που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901. Επισκεπτόμαστε τα μουσεία, πρώην κατοικίες, των πρωθυπουργών  Σπυρίδωνα και Χαριλάου Τρικούπη καθώς και του ποιητή Κωστή Παλαμά.

 

Αποχαιρετώντας προσωρινά την πόλη, μπαίνουμε στους κόλπους της λιμνοθάλασσας  γνωρίζοντας τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα ιαματικά λουτρά της Αγίας Τριάδας ή στην ανανεωμένη ακτή του νησιού Τουρλίδας.

 

Μεσημεριανό φαγητό στο νησί της Τουρλίδας στο εστιατόριο «Τουρλίδα».

 

Το μενού περιλαμβάνει:

 

Ορεκτικό

Γαύρο παστό μαριναρισμένο με σκόρδο και μαϊντανό/

 Μύδια αχνιστά με σάλτσα μουστάρδας.

Σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα

Κυρίως Πιάτο

Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/ 

Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.

 

Ποτό

2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο Πελάδα

Επιδόρπιο

Επιδόρπιο ημέρας(φρούτα εποχής ή γλυκό)

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

 

Απόγευμα - Επίσκεψη στις Αλυκές Μεσολογγίου & εν συνεχεία στην μονάδα παραγωγής «ΣΤΕΦΟΣ», όπου θα ενημερωθούμε για την παρασκευή του αυγοτάραχου και των υπολοίπων  προϊόντων της επιχείρησης. Εδώ θα γευτείτε το φημισμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου και σε πιο γαστρονομικές εκδοχές.

 

Επίσκεψη στο Οινοποιείου Σωτηρίου για ποικιλίες αμπελιών που διασώθηκαν από την οικογένεια Σωτηρίου και μας προσφέρει μια γκάμα μοναδικών κρασιών.

Επιστροφή στο Μεσολόγγι.

 

Ημέρα 3η

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο, check out και αναχώρηση στις 09.00

Ξενάγηση στην Αρχαία πόλη της Πλευρώνας.

Άφιξη στο γραφικό νησί του Αιτωλικού και περιήγηση στα στενά του

Επίσκεψη στο μουσείο χαρακτικής «Βάσω Κατράκη».

Μεσημεριανό με αυθεντικές γεύσεις του τόπου στην καρδιά του Αιτωλικού στην ταβέρνα «Μονόματος».

Το μενού περιλαμβάνει:

 

Ορεκτικό

Λίγδα παστή(μικρή τσιπούρα)/

Χέλι από τη λιμνοθάλασσα ψητό στα κάρβουνα /

 Μεζές με καπνιστό χταπόδι «ΣΤΕΦΟΣ»

Σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής/

Σαλάτα εποχής

Κυρίως Πιάτο

Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/ 

Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.

Ποτό

2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο Τρικένε

 

Επιδόρπιο

Επιδόρπιο ημέρας(φρούτα εποχής ή γλυκό)

 

Αναχώρηση. 

Πρόγραμμα 2ήμερης Εκδρομής

Ημέρα 1η

11:00 Check in στο ξενοδοχείο.

11:30 το πρωί ξεκινάμε με ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων, όπου βρίσκονται οι τάφοι ηρώων όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και φιλελλήνων όπως ο Λόρδος Βύρωνας. Στην συνέχεια επισκεπτόμαστε την δημοτική πινακοθήκη με πρωτότυπα έργα και κειμήλια της επανάστασης του 1826, αλλά και της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Περνάμε από τις κατοικίες-μουσεία προσωπικοτήτων όπως της οικογένειας των πρωθυπουργών Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη και του ποιητή Κωστή Παλαμά, καθώς και από την παραδοσιακή ποτοποιία Αφοί ΤΡΙΚΕΝΕΣ που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901.

Στις 14:30 θα καθίσουμε να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας στο εστιατόριο «Δημητρούκας».

 

Το μενού περιλαμβάνει: 

 

Ορεκτικό

Γαύρος παστός και γαρίδες σαγανάκι με φέτα

 

Σαλάτα

Χωριάτικη σαλάτα με φέτα

 

Κυρίως Πιάτο

Ψάρι εποχής της Λιμνοθάλασσας/ Κρεατικά

 

Ποτό

½ Kgr Κρασί Σωτηρίου ή 1 καραφάκι Ούζο Τρικένε

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. 

 

17:30 Επίσκεψη του Οινοποιείου Σωτηρίου 

19:00 Επίσκεψη της παραγωγικής μονάδας του ΣΤΕΦΟΣ για την παρακολούθηση της παρασκευής του αυγοτάραχου και τα υπόλοιπα προϊόντα της επιχείρησης.

19:30 Περιήγηση στο νησί του Αιτωλικού και ξενάγηση στα στενά του. 

 

Πραγματικές γεύσεις του τόπου στην καρδιά του Αιτωλικού «Μονόματος» με ορεκτικά από τα μοναδικά προϊόντα ΣΤΕΦΟΣ και αυθεντικές γεύσεις από πιάτα της περιοχής.

 

Ορεκτικό 

1 πατάτες, διάφορα ορεκτικά με προϊόντα ΣΤΕΦΟΣ

 

Σαλάτα

1 σαλάτα από βραστά χόρτα

 

Κυρίως Πιάτο

1 κυρίως πιάτο με Ψάρι εποχής/ Κρεατικά

 

Ποτό

1 καραφάκι Τσίπουρο Πελάδα

Επιδόρπιο

Γλυκό / Φρούτο Εποχής

 

Καταλήγουμε στο Bar-Restaurant “Avant Garde” για να σας κεράσουμε ένα κοκτέιλ «Discover Messolonghi» με γεύση Μεσολογγίτικης φιλοξενίας.

Επιστροφή στο Ξενοδοχείο.

 

Ημέρα 2η

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο, check out και αναχώρηση στις 09.00

09.45 Ξενάγηση στην Αρχαία πόλη της Πλευρώνα

Γνωριμία με τις Αλυκές, την λιμνοθάλασσα και τον πλούσιο υδροβιότοπό της στο νησί της

Τουρλίδας. 

13.30 Παραδοσιακό φαγητό στο νησί της Τουρλίδας στο εστιατόριο «Τουρλίδα»

 

Ορεκτικό

Γαύρος παστός και μύδια στον ατμό με σάλτσα μουστάρδας.

 

Σαλάτα

Χωριάτικη με φέτα

 

Κυρίως Πιάτο

Ψάρι εποχής/ Θαλασσινά / Κρεατικά

 

Ποτό

½ Kgr Κρασί Σωτηρίου ή 1 καραφάκι Ούζο Πελάδα

Επιδόρπιο

Γλυκό / φρούτο εποχής

Παρατηρήσεις:

  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση εκδρομής 15 άτομα.

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.

  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):
    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΒΑΝ): GR89 4120 0000 4120 0184 228

xiroslogo

Ελεύθερων Πολιορκημένων 6, ΤΚ 30200 Μεσολόγγι | Tel: +302631025545 | Fax: +302631025545

Email: messolonghi@discovermessolonghi.gr | ΜΗΤΕ 0413Ε60000086401

Created by