Στη θέση «Χίλια Σπίτια» κοντά στο σημερινό οικισμό Άγιος Θωμάς, μεταξύ Καλυδώνας και Πλευρώνας, εντοπίζονται τα ερείπια μιας ακόμη αρχαίας πόλης, τα οποία ταυτίζονται σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές με αυτά της Αλίκυρνας. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι η πόλη βρισκόταν, όπως και η Πλευρώνα, προς την ενδοχώρα («in mediterraneo Pleuron, Halicyrna»), ενώ ο Στράβων την περιγράφει ως κώμη, η οποία απέχει τριάντα στάδια από την Καλυδώνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιγραφική επιβεβαίωση για την ασφαλή ταύτισή της.
Το τείχος της ακρόπολης, το οποίο ακολουθεί τη μορφολογία ενός χαμηλού λόφου στις νότιες υπώρειες της οροσειράς του Αρακύνθου (Ζυγός) σώζεται αποσπασματικά, ενώ στο εσωτερικό του είναι ορατά τα θεμέλια μεγάλου κτηρίου. Ξεχωριστό τείχος, το οποίο φαίνεται ότι εκτεινόταν μέχρι την πεδιάδα γύρω από τον λόφο της ακρόπολης, περιέβαλε τα οικοδομήματα της πόλης, ενώ ένας μνημειακής μορφής αποχετευτικός (;) αγωγός με επιμελημένα τοιχώματα, συμπληρώνει την εικόνα μας γι’ αυτήν. Η περίοπτη θέση της πόλης την καθιστά σημαντική, καθώς ήλεγχε, όπως η Καλυδώνα και η Πλευρώνα, τους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους που συνέδεαν τη Νότια Ελλάδα με τον Αμβρακικό κόλπο και την Ήπειρο.
Ο τόπος μας δεν ανήκει, μέχρι σήμερα, στους προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, παρ’ όλο που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ιστορία παγκόσμιας εμβέλειας, σπουδαία πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικά μνημεία και μουσεία, πανέμορφο φυσικό περιβάλλον (λιμνοθάλασσα, παραλίες, Αχελώος, Εύηνος, ιαματικά λασπόλουτρα, Αράκυνθος, δάσος Φράξου), καθώς και ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στην ηρεμία και την απλότητα.
Εδώ η γραφικότητα, η αυθεντικότητα και η έμπνευση συνυπάρχουν στην καθημερινότητα και σε καλούν να τις απολαύσεις όλο το χρόνο.
Σας περιμένουμε!