Σε μικρή απόσταση από το Μεσολόγγι στη θέση «Άγιος Ιωάννης» σώζεται μεγάλο και επιβλητικό δημόσιο συγκρότημα λουτρών της ρωμαϊκής εποχής. Το μνημείο ήταν γνωστό στον Άγγλο περιηγητή W. M. Leake, ο οποίος το ταύτισε με ρωμαϊκά λουτρά.
Ορισμένοι μελετητές τοποθετούν στη θέση αυτή τον αρχαίο Έλαο ή Έλαιο, που αναφέρεται από τον ιστορικό Πολύβιο, όταν περιγράφει την προέλαση του Μακεδονικού στρατού υπό τον Φίλιππο Ε΄ από τους Οινιάδες προς τη Νότια Αιτωλία το 219 π.Χ., ενώ άλλοι θεωρούν ότι εξυπηρετούσε στρατιωτική εγκατάσταση ή στρατόπεδο.
Από το λουτρικό συγκρότημα έχουν ταυτιστεί μία μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή για το ψυχρό λουτρό (Frigidarium), επενδεδυμένη με υδραυλικό κονίαμα στα πλευρικά τοιχώματα και με πολύχρωμες μαρμάρινες πλάκες στον πυθμένα, ένας κεντρικός χώρος με τέσσερις κτιστούς κυλινδρικούς λουτήρες (alvei) για το χλιαρό λουτρό (Tepidarium), το δάπεδο των οποίων ήταν επίσης στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες, μια σειρά από μικρούς χώρους διαφόρων σχημάτων διαμορφωμένους σε λουτήρες για το θερμό λουτρό (Caldarium), τα υπόκαυστα (hypocausta) και τα praefurnia (χώροι, όπου θερμαινόταν το νερό). Ένα ακόμη δωμάτιο έχει ταυτιστεί με αποδυτήριο (apodyterium) και ένα άλλο με sudatorium, δωμάτιο όπου γίνονταν η εφίδρωση. Η τροφοδοσία του λουτρού με νερό γινόταν μέσω δύο μεγάλων κτιστών ορθογώνιων δεξαμενών.
Ο τόπος μας δεν ανήκει, μέχρι σήμερα, στους προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, παρ’ όλο που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ιστορία παγκόσμιας εμβέλειας, σπουδαία πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικά μνημεία και μουσεία, πανέμορφο φυσικό περιβάλλον (λιμνοθάλασσα, παραλίες, Αχελώος, Εύηνος, ιαματικά λασπόλουτρα, Αράκυνθος, δάσος Φράξου), καθώς και ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στην ηρεμία και την απλότητα.
Εδώ η γραφικότητα, η αυθεντικότητα και η έμπνευση συνυπάρχουν στην καθημερινότητα και σε καλούν να τις απολαύσεις όλο το χρόνο.
Σας περιμένουμε!