Νικόλαος Route - La Via Nikolaiana 

Ευρωπαϊκή διαδρομή Νικολάου των Μύρων

1/1

 

Το τρίτο πιστοποιημένο θρησκευτικό οδοιπορικό στην Ευρώπη, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, του οποίου τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Μέσα στους προορισμούς από τους οποίους πέρασε η αποστολή των Σταυροφόρων, σύμφωνα με στοιχεία, είναι και η Αιτωλία είναι και η περιοχή του Μεσολογγίου  Με δύο σημαντικά μνημεία που το μαρτυρούν:

Σπήλαιο Αγίου Νικολάου Βαρασόβης

Χαρακτηρίζεται και ως το "Άγιο Όρος" της Αιτωλίας, Λέγεται έτσι διότι εκεί ασκήτευαν την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των εκκλησιών, ερειπωμένων μονών και ασκηταριών που βρίσκονται εκεί. Λόγω του ότι το βουνό ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι περίπου τα 900 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς και λάτρες της αναρρίχησης.

Στο σπήλαιο της Βαράσοβας έζησαν μοναχοί από τον 9o αιώνα έως το 19ο.Το θέαμα του σπηλαίου στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα τον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο.

 

Σπήλαιο Αγίου Νικολάου Κρεμαστού

Σε απότομη πλαγιά του Αρακύνθου που βλέπει προς τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπηλαιώδη μοναστήρια του ελλαδικού χώρου με μοναδικές τοιχογραφίες - βραχογραφίες.


1
xiroslogo